Österlen Lyser

Byar, föreningar, företag och privatpersoner – många är med och arrangerar eventen under Österlen lyser. Österlen lyser när hösten är som mörkast.

Gemenskap • Kraft • Innovation!

Friskvårdstrampen Tre slott

Loppet passar så väl nybörjaren som motionären, det finns fyra olika distanser att välja på, 30 km, 40 km, 63 km och 104 km. Trampa i din egen takt och njut av naturen! Tänk på att det är ett motionslopp och att trafikregler gäller.

Tre Slott är ett motionslopp som arrangeras av IK Vinco cykel och löper genom natursköna landskapet kring Ystad. Som namnet antyder passeras ett antal slott på vägen.

Kiviks Marknad

På Kiviks marknad hittar du knallar som säljer allt från kuriosa till mat, underhållning och nöjen som William Arnes anrika motorcirkus, varietéer och mängder med tivoliattraktioner från Skandinaviens största ambulerande tivoli Axels tivoli.

Besök Sveriges största och mest välbesökta marknad. Här finns något för alla!

Mindfullnessweekend på Österlen

Nu har du chansen att unna dig en helg med rekreation och återhämtning i den vackraste omgivning på Sköllengården Österlen, tillsammans med Sabina Dufberg. I maj månad blommar Österlen och här upplever man harmoni och en fantastisk natur.

Gården ligger på höjden ovanför Brantevik med fantastisk utsikt över havet och dess underbara omgivningar inbjuder till promenader, jogging och skåneleden ligger bara ett stenkast bort. Här upplever man lugnet och bor i en stressfri miljö i klassisk skånelänga på Österlen.
Med sina 25 års erfarenhet av att leda andra inom träning ser Sabina till att du får ut det mesta av träningen som fokuserar på styrka och kondition.
För priser och program hittar ni på skollengarden.se
Varmt välkomna!

Fira Påsk på Sköllengården B&B

Boka bord hos oss under påsken på Sköllengården B&B ovanför Brantevik. I en vacker lugn miljö, klassisk skånelänga och underbar utsikt över havet. Långfredag & Påskafton Start 18.00-

Meny
Förrätt
Toast Skagen på handpillade räkor, dill, pepparrot
serveras med smörstekt toast, citron o stenbitsrom.
***
Honungsgratinerad Chévreost på toast
serveras med ruccola, rostade solrosfrön, blåa o gröna vindruvor, örter o blad samt balsamicoglace.
Veg
Honungsgratinerad gulbeta på toast
serveras med ruccola, rostade solrosfrön, blåa o gröna vindruvor, örter o blad samt balsamicoglace
Varmrätt
Citron o timjandoftande majskycklingbröst
serveras med bakad cocktailkvisttomat, palsternackspuré, grönsaksfräs, äppelcidersmörsås o örtrostad kulpotatis.
***
Lätt rimmad sotad laxfilé
serveras med bakad jordärtskocka, grönsaksfräs, äppelcidersmörsås och
dillsvängd kulpotatis.
Veg
Halloumi o morotsbiff
serveras med bakad jordärtskocka, grönsaksfräs, nyslagen hollandaisesås o smör o dillsvängd kulpotatis
Dessert
Jons Tiramisu toppad med hallon o choklad.
Ljuvlig choklad mousse
serveras med citrussallad, minimaränger halloncoulis
Pris för påskmenyn
3 rätter 450:-
2 Rätter 375:-
Boende och Mat
Pris för övernattning, middag och frukost 1595 kr per person
Även tillgång till vår vedeldade bastu
Boka genom info@skollengarden.se eller ring 0414-411447

Vandra ut i naturen

Cykla på våra nationella cykelleder

Välkommen ut på Sydostleden! 27 mil nationell cykelled i södra Sverige som ger dig en omväxlande naturupplevelse från cykelsadeln. Börja cykla i de fridfulla småländska skogarna, längs med kusten i söder och avsluta på Österlen.

Längs Sydkustleden kan du solbada på Sveriges vackraste stränder, uppleva historiska och natursköna miljöer och njuta av middagar på lokala gästgiverier. Den sträcker sig från Simrishamn via Ystad, Trelleborg, Skanör, Malmö, Landskrona och slutligen Helsingborg.

Sydkustleden är uppdelad i sex etapper och Sydostleden är uppdelad i sju etapper. Välj att cykla en etapp i taget, slå samman flera eller cykla hela leden i ett svep! Planera in många stopp på vägen, leden bjuder på en mängd kulturupplevelser genom en varierande natur.

Kliv in i Wallanders värld och lös en mordgåta i Ystad

Gå denna självguidade stadsvandring genom Ystad, baserad på Henning Mankells Wallander-novell ”Fotografens död”!

Det är en kulen vårmorgon 1988. Kommissarie Kurt Wallander sitter och äter frukost när han får veta att en lokal fotograf har hittats brutalt mördad i sin studio. Omständigheterna kring mordet är märkliga och än underligare blir det när Wallander hittar ett fotoalbum som innehåller en groteskt förvriden bild på honom själv på mordplatsen.

I den självguidade turen ”Wallander: Fotografens död” följer du Henning Mankells välkände karaktär Kurt Wallander genom Ystad, medan denne försöker lösa fallet med den mördade fotografen Simon Lamberg. Turen startar på St. Knuts torg i Ystad och tar dig till platser som är centrala i Wallanders värld, bland annat till hans favoritkonditori och lägenhetsbyggnaden där han bor. En av Wallanders kollegor vill testa din förmåga som polisutredare och utmanar dig att hjälpa till att lösa fallet. Kanske har du en karriär som kriminalare framför dig?

Din smarttelefon är din guide på denna promenad! När du köper turen får du ett mejl med inloggningsinformation och en länk för att ladda ned appen som kommer visa dig vägen. Gå till turens startpunkt, öppna appen, sätt på dig hörlurarna och ge dig ut på ditt Ystadsäventyr! Du lyssnar på Kurt Wallanders berättelse på de platser där den äger rum, samtidigt som du genom appen tar del av utredningen och kartlägger gärningspersonens rörelser genom staden. Med hjälp av ljud, bilder, animation och spännande pussel kommer du kunna ta reda på vem mördaren är.

För att prova Wallander-turen gratis fram till 31/12-20, besök StoryTourists hemsida och använd promokoden WALLANDERHÖST i kassan. Följ sedan instruktionerna du får per mejl.

Historisk vandring Simrishamn 900 år

Ladda ner Simrishamns historiska stadsapp och utforska Simrishamn på egen hand.

2023 är det 900 år sedan som Simrishamn som plats uppmärksammades första gången i skrift. Om man får tro Kungasagorna i Heimskringlan det vill säga. Sigurd Jorsalafar kom då till platsen som han benämner Svimraros, med 300 skepp i följe, Os betyder mynning och finns också i andra ortnamn som t ex Västerås (västar Aros) och Osby. Namnet Svimraros kan tolkas som ”Svimbers mynning”, det vill säga Tommarpsåns utlopp.

Simrishamn är en av Skånes minsta städer och med idag ca 7000 invånare. Som när det gäller de flesta städer kan Simrishamn visa upp perioder av uppgång och fall, perioder av pest och krigstid som minskat och plågat stadens befolkning. Här har skett ständig inflyttning och utflyttning av personer och grupper. Hit kom lübeckarna för att köpa upp sill under medeltiden. Många stannade kvar. Hit kom köpmän från hela södra Sverige för att sätta upp sina verksamheter, fiskare från Blekinge och Bohuslän och flyktingar från Östersjöländerna i perioder. Härifrån flyttade de som ville skaffa sig högre utbildningar, de som for till Amerika, Bornholm eller Tyskland för att skaffa sig ett bättre liv och de som inte fann arbete under rationaliseringstider. En stad i ständig förändring.

Ladda ner appen:
App Store: https://apps.apple.com/se/app/simrishamn-900år/id1384925875

Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.osterlensmuseum.app&hl=en_US

Foto: Peter Carlsson

Vandra med Ystad Skulpturparks app

En en app som lyfter fram skulpturer i Ystad. Föreningen bakom vill med denna öka intresset och kunskapen om offentlig konst i Ystad med tonvikt på nyare verk. Urvalet har gjorts bland offentlig konst som är allmänt tillgänglig utomhus.

När de gemensamma vandringarna är inställda har du möjlighet att själv ladda ner appen på din mobiltelefon eller hämta en folder på Ystad Visitor Center (turistbyrån).