Bli håvmästare

I vattnet döljer sig många spännande kryp. Häng med en nationalparksguide ut och utforska livet under ytan!

För barn i åldern 4 – 9 år i sällskap av en vuxen. Föranmälan till naturum: 0414-708 82. Gratis! Vi samlas vid naturum.

Världstickdagen i Simrishamn

Vi samlas framför kyrkan i Simrishamn och stickar tillsammans. Ta med ditt handarbete, en stol att sitta på, och lite fika. Samarrangemang mellan Maskor och Stygn, Hjälpstickan och Österlenstickan.

Jättesagor för barn

Visste du att det sägs bo jättar uppe på berget Stenshuvud? Det finns många spännande berättelser om jättarna på berget – häng med ut och lyssna till några av dem!

För barn i åldern 4 – 9 år i sällskap av en vuxen. Föranmälan till naturum: 0414-708 82. Gratis! Vi samlas vid naturum.

Tidsresan

Kring berget Stenshuvud har det funnits människor i tusentals år. Vilka spår kan vi se efter dem idag? Följ med kulturhistoriker Lena Alebo från Österlens museum på en tidsresa och känn historiens vingslag!

Föranmälan till naturum: 0414-708 82. Kostnad: 50 kr för vuxen, 20 kr för barn. Vi samlas vid naturum.

Motorträffar i Gärsnäs

Massvis med bilar, motorcyklar, mopeder, traktorer m.m. varvat med underhållning av olika slag! Försäljning av korv, dricka och kaffe anordnas av GAIS och Gärsnäs byalag.
Sälj och köp i bakluckeloppisen!

Träffarna arrangeras av motorträffskommitén i Gärsnäs. Vid frågor kontakta: Lars-Göran 070-5496999
Plats: Bredvid Österlenvulk i Gärsnäs

Segla skuta! Korta seglingar, 3 timmar.

Se Österlen från havet. Vi seglar längs vår vackra kust. Det är en speciell känsla att segla skuta. Du glider fram utan motorbuller, med den vita segelmassan svävande ovanför ditt huvud.

Föranmälan behövs ej, men är klokt att göra om du vill vara säker på att få plats. Hur du anmäler dig framgår av vår hemsida. Flytvästar finns att låna. Ta gärna med en kaffekorg.

Segling är väderberoende. Blir det för tufft väder kan man bli tvungen att ställa in. Upplysning om detta kan du få på samma telefonnummer som du använder för att anmäla dig.

Föräldraskap i naturen

Under försommaren är det bråda dagar för många djur och växter. Följ med en nationalparksguide ut på Mors dag och lär dig mer om föräldraskap i naturen!

Föranmälan till naturum: 0414-708 82. Kostnad: 50 kr för vuxen, 20 kr för barn. Vi samlas vid naturum.

Eric Length – Tomma dagar

Eric Length målar visioner av landskap och natur. Naturen är lika mycket en metod som det är ett motiv. Målningarna utförs på ett sätt som påminner om hur naturen fungerar; i ett växelverkande tillstånd av uppkomst och upplösning som följer sin egen, organiska logik. Hans målningar föreställer flyktiga fenomen som kan föra tankarna till klyftan mellan det materiella och det immateriella. Målningarna blir en bro mellan dessa två världar.

Sedan examen 2011 från Konsthögskolan i Malmö har Eric Length varit verksam och bosatt i Malmö.
Han har ställt ut på gallerier och institutioner såsom Tjörnedala konsthall (2016), Galleri Ping–pong (2017), Konstakademien i Stockholm (2017) och Kryptan i Lunds Domkyrka (2020). 2020 mottog han stipendium från Ellen Trotzigs fond.

Bisysslor och annat surrigt

Pollineringsveckan – Lekfull barnguidning om bin, humlor och andra pollinatörer. Titta på bihotell och sandblottor och leta efter luftens bevingade riddare tillsammans med en nationalparksguide.

För barn i åldern 4 – 9 år i sällskap av en vuxen. Föranmälan till naturum: 0414-708 82. Gratis! Vi samlas vid naturum.

Historisk vandring Simrishamn 900 år

Ladda ner Simrishamns historiska stadsapp och utforska Simrishamn på egen hand.

2023 är det 900 år sedan som Simrishamn som plats uppmärksammades första gången i skrift. Om man får tro Kungasagorna i Heimskringlan det vill säga. Sigurd Jorsalafar kom då till platsen som han benämner Svimraros, med 300 skepp i följe, Os betyder mynning och finns också i andra ortnamn som t ex Västerås (västar Aros) och Osby. Namnet Svimraros kan tolkas som ”Svimbers mynning”, det vill säga Tommarpsåns utlopp.

Simrishamn är en av Skånes minsta städer och med idag ca 7000 invånare. Som när det gäller de flesta städer kan Simrishamn visa upp perioder av uppgång och fall, perioder av pest och krigstid som minskat och plågat stadens befolkning. Här har skett ständig inflyttning och utflyttning av personer och grupper. Hit kom lübeckarna för att köpa upp sill under medeltiden. Många stannade kvar. Hit kom köpmän från hela södra Sverige för att sätta upp sina verksamheter, fiskare från Blekinge och Bohuslän och flyktingar från Östersjöländerna i perioder. Härifrån flyttade de som ville skaffa sig högre utbildningar, de som for till Amerika, Bornholm eller Tyskland för att skaffa sig ett bättre liv och de som inte fann arbete under rationaliseringstider. En stad i ständig förändring.

Ladda ner appen:
App Store: https://apps.apple.com/se/app/simrishamn-900år/id1384925875

Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=se.osterlensmuseum.app&hl=en_US

Foto: Peter Carlsson