Upptäck Österlens förhistoria med en app

I appen Fornminnen på Österlen finns 14 utvalda platser som berättar om Österlens förhistoria, från stenåldern fram till medeltiden. Med appen i handen kan du ge dig ut och upptäcka ett kulturlandskap med flera tusen år på nacken. Appen är gratis att ladda ner och använda och du hittar den där appar finns.

Kulturlandskapet på Österlen har mycket att berätta för den som är uppmärksam. Här finns synliga spår av mänsklig närvaro och aktivitet från stenåldern och framåt. Österlens museum driver sedan flera år tillbaka projektet Se och vårda, där vi med bidrag från Länsstyrelsen tar hand om och tillgängliggör ett stort antal fornlämningar.

Läs mer: https://www.osterlenmagasinet.se/simrishamn/en-resa-fran-stenalder-till-medeltid-i-ny-app-e87de663/

Kliv in i Wallanders värld och lös en mordgåta i Ystad

Gå denna självguidade stadsvandring genom Ystad, baserad på Henning Mankells Wallander-novell ”Fotografens död”!

Det är en kulen vårmorgon 1988. Kommissarie Kurt Wallander sitter och äter frukost när han får veta att en lokal fotograf har hittats brutalt mördad i sin studio. Omständigheterna kring mordet är märkliga och än underligare blir det när Wallander hittar ett fotoalbum som innehåller en groteskt förvriden bild på honom själv på mordplatsen.

I den självguidade turen ”Wallander: Fotografens död” följer du Henning Mankells välkände karaktär Kurt Wallander genom Ystad, medan denne försöker lösa fallet med den mördade fotografen Simon Lamberg. Turen startar på St. Knuts torg i Ystad och tar dig till platser som är centrala i Wallanders värld, bland annat till hans favoritkonditori och lägenhetsbyggnaden där han bor. En av Wallanders kollegor vill testa din förmåga som polisutredare och utmanar dig att hjälpa till att lösa fallet. Kanske har du en karriär som kriminalare framför dig?

Din smarttelefon är din guide på denna promenad! När du köper turen får du ett mejl med inloggningsinformation och en länk för att ladda ned appen som kommer visa dig vägen. Gå till turens startpunkt, öppna appen, sätt på dig hörlurarna och ge dig ut på ditt Ystadsäventyr! Du lyssnar på Kurt Wallanders berättelse på de platser där den äger rum, samtidigt som du genom appen tar del av utredningen och kartlägger gärningspersonens rörelser genom staden. Med hjälp av ljud, bilder, animation och spännande pussel kommer du kunna ta reda på vem mördaren är.