Barnens luciatåg med godisregn

Det börjar att närma sig decembers mysigaste händelse, nämligen barnens luciatåg den 12/12. Tåget startar kl.13.00 från Österportstorg och går sakta upp till Stortorget till klassiska luciasånger som vi sjunger tillsammans med lite bakgrundtoner. Klockan 13.30 blir det dessutom godisregn från Gamla Rådhuset till alla deltagande lussebarn.

Detta är ett samarbete mellan: Handla i Ystad, Ystads kommun, Hemmakväll & Ica Kvantum Ystad.

Poesiverkstad

Kan julklappsrimmet vara poesi? Måste det handla om kärlek, eller vara svårt och sorligt? Kom och dyk ner i konsten att skriva poesi. Vi går igenom grunderna men framförallt testar vi oss fram tillsammans. Kanske blir det en häftig kedjedikt där alla har bidragit eller en estradpoesidikt som är som bäst när den läses högt. Det är fantasin som sätter gränserna.

Föranmälan!

På grund av covid-19 pandemin kan arrangemang komma att ställas in med kort varsel. För mer information se hemsidan.

Lisa Ewald ”Jag får er att smälta”

Välkommen till en färgstark utställning för hela familjen av serieskaparen, illustratören och konstnären Lisa Ewald. I stora sprayade väggmålningar och stora nåltovade ullskulpturer möts två olika traditioner och uttryckssätt. Med sedvanlig skärpa och humor ifrågasätter Ewald mänskliga beteenden i olika sammanhang och situationer. Denna gång handlar det om smältandets ekologi, och hur den hänger samman med allt från naturkrafter till egna känslor. Vad får dig att smälta? Är det ett kärleksfullt sms, en bild på en söt kattunge eller kanske något helt annat? Vad händer när det hettar till inombords?

Utställningen är Ystads konstmuseums bidrag till Bästa Biennalen, en konstbiennal med fokus på familjen, barn och unga som genomförts vartannat år i Skåne sedan 2013. Under 2021 har biennalen utökats med ytterligare fem regioner. Läs mer och se hela programmet på Bästa Biennalens hemsida.

I samband med biennalen har Ewald skapat boken ”ABC för konstnärer” där varje bokstav representeras av ett ord som handlar om konst och skapande. Under perioden 18 september – 7 november kan du möta ”ABC för konstnärer” i form av affischer på museets första våning och själv skapa i ateljén utifrån Ewalds bok. Under höstlovet 1 – 7 november hålls workshops och familjevisningar av utställningen ”Jag får er att smälta” och Ewalds övriga konstnärskap.

Lisa Ewald bor i Malmö och är medlem i ”Dotterbolaget”, ett feministiskt serieskaparnätverk. Hon är känd för sina satiriska enrutingar och serier i bland annat Galago och Bang. 2013 kom första seriekonstboken ”Allt kommer att bli bra” ut, och 2017 kom boken ”Måste carpa”. Hon är flitigt anlitad i konstnärliga, pedagogiska och andra kulturella sammanhang.

Tjörnedala Konsthall Medlemsutställning – Rymden i konsten

Välkommen till en spännande utställning med tillhörande öppen verkstad, för alla åldrar. Vernissage i samband med Österlen Lyser lördagen den 6 november kl 12-18. Invigning av utställningen kl 15. Nya medlemmar i ÖSKG presenteras med varsitt verk i utställningen. Fri entré i samband med vernissagen.

Lördagsbio: Pettson och Findus – Tomtemaskinen

Julen står för dörren och en dag hör katten Findus några barn prata om Tomten. Findus har aldrig hört talas om Tomten och störtar hem till Pettson för att få en förklaring.

Föranmälan!

På grund av covid-19 pandemin kan arrangemang komma att ställas in med kort varsel. För mer information se hemsidan.