Författarbesök: Niklas Krog

År 1291 är det kristna korsfararriket dömt till undergång. Kuststaden Akko är det sista starka kristna fästet. Stadens invånare bävar inför hotet om en attack från sultanen i Kairo – ett anfall som bara kan sluta på ett sätt. I det ögonblicket anländer Orm Junger med ett av tempelherreordens skepp. Niklas Krog är aktuell med Skuld: Akko 1291 – en spänningsroman baserad på historiska händelser.

Föranmälan!

Foto: Hans Jonsson

Smaksafari – österlensk mathistoria

Maria Persson driver Österlen Kokkonst som utöver catering erbjuder olika typer av matlagningskurser och smaksafari på gården. Nu gästar hon biblioteket för en historisk matresa där du får lära dig mer om skånska mattraditioner. Vilka kryddor användes förr på de österlenska gårdarna? Varför blev grisen så viktig för skåningarnas mathållning? Detta och mycket mer får du svar på!

Föranmälan!

Ylva Floreman: Jag är inte död, jag är bara gammal

När vi blir äldre ska vi ”leva ett värdigt liv och känna välbefinnande”, enligt socialtjänstlagen. Hur ser det ut i verkligheten? När Ylva Floremans mor plötsligt blir oförmögen att ta hand om sig själv börjar en envis kamp mot byråkratin och med den kommer alla frågor om hur det är att åldras i Sverige. I denna djupt personliga och politiska bok ställer hon omskakande frågor om det goda livet på ålderns höst. Ylva Floreman är skribent och dokumentärfilmare, bosatt på Österlen.

Föranmälan!

I samarbete med ABF Österlen.

Foto: Mark Goldsworthy

Lokalhistorisk afton: Svend, Knud og Valdemar – En släktfejd på kunglig nivå

Holger Bak, ordförande i Hembygdskretsen Tumathorp, berättar om dramatiska maktkamper i Danmark på 1100-talet kopplade till hertigen Knud Lavard, samt kungarna Valdemar den store (Knuds son) och Valdemar den store (Svends kusin). I sin kamp om makten spelade de strategiskt ut skåningar, själländare och jyllänningar mot varandra. Efteråt bjuder vi på kaffe och kaka. Anmäl dig senaste den 10:e oktober till glimmingehus@raa.se. Evenemanget är ett samarbete mellan Glimmingehus, Hembygdskretsen Tumathorp och Föreningen för fornminnes- och hembygdsvård i sydöstra Skåne.

Inför La Bohème

Lars Walldov älskar opera och berättar allt du behöver veta om Puaccinis opera La Bohème, som Malmö opera ger i Ystad den 5 oktober. Dessutom får du höra exempel från olika uppsättningar.

Dawit Isaak-biblioteket och förbjudna böcker

Ett bibliotek för förbjuden litteratur – vad är det? Ulrika Ahlberg arbetar på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. På Dawit Isaak-biblioteket finns nutida och äldre böcker från olika delar av världen, böcker som någon gång, någonstans av någon anledning censurerats, förbjudits eller systematiskt plockats bort från bibliotek.
Välkommen till ett samtal om konstnärlig yttrandefrihet, hotad kultur och demokrati på bibliotek.
Gratisbiljetter hämtas på biblioteket från 1/11.
Läs mer om Dawit Isaak-biblioteket: www.malmo.se/dawitisaakbiblioteket/

Henrik Arnstad om boken Hatade demokrati

Henrik Arnstad, vetenskapsjournalist, historiker och författare till boken Hatade demokrati, talar om demokratins ideologi och tar oss med på en svindlande resa genom demokratins historia från forntid till nutid.
Samarr: Medborgarskolan.
Gratisbiljetter hämtas på Ystads stadsbibliotek från 28/9

Ulf Mårtensson på Litteraturscenen

Ulf Mårtensson är till vardags kulturredaktör på Ystads Allehanda. Nu har han romandebuterat med boken En annan väg, där vi får följa en familj under några avgörande höst- och vintermånader i den skånska byn Vanstad. Året är 1933 och det är en mörk tid med arbetslöshet, gryende nazism och politiska motsättningar.
Gratisbiljetter hämtas på Ystads stadsbibliotek från 14/9.

Modiga kvinnor och tragiska väninnor från min historiska bakgård

”Under ett halvsekel inom museivärlden har jag mött mängder av dem. Kvinnor som rättsväsendet fördömt och förföljt på grund av den sexualmoraliska lagstiftningen genom tiderna. Många gick under. Några stod på sig.” Föredrag av tidigare museichef Håkan Nilsson. Förbokning till info@ystadsfornminnesforening.se eller 0709-45 79 08 efter den 31 juli. Avgift 80 kr, medlemmar i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening 40 kr, betalas kontant eller med swish på plats.

Ystad på gamla vykort och frimärken

Eskil Jönsson, Sven-Åke Hallberg och Richard Pawlik från Ystads Filatelistförening berättar om hembygdssamlande med vykort och frimärken med Ystadsmotiv och stämplar från Ystad/Österlenområdet. Vi får även veta lite om lokalposten i Ystad och vykortets historia i korthet. Förbokning till info@ystadsfornminnesforening.se eller
0709-45 79 08 efter den 31 juli. Avgift 80 kr, medlemmar i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening 40 kr, betalas kontant eller med swish på plats.