Ära och undergång i Karl XII:s Sverige, Peter Ullgren

Peter Ullgren är docent i historia vid Lunds Universitet och verkar numera som författare och gästforskare. Han har skrivit ett tiotal böcker med inriktning på stormaktstidens kultur och samhälle.

Jag måste när ingen annan vill, Karin Milles

Sophie Sager blev riksbekant genom det sensationella Sagerska målet, ett av 1800-talets klassiska svenska rättsfall och ett av de första där en kvinna väckt åtal för våldtäkt. Hon var misshandelsoffret som blev kvinnorättskämpe, sömmerskan som blev författare, kvinnan på barrikaden som blev husmodern i Brooklyn. Författaren och språkforskaren Karin Milles skildrar hennes kamp.

Fideikommissens historia och framtid, Martin Dackling

Föreläsning av Martin Dackling, docent i historia vid Lunds Universitet. Han har fokuserat på frågor om släkt, arv och egendom. Han har även analyserat arvsrättens förändringar i Skandinavien och forskar nu om fideikommissens historia.

Förnuft eller känsla, adel, kärlek och äktenskap. Brita Planck

Föreläsning av historikern Brita Planck, som ägnat sig åt forskning kring adel och äktenskap. Brita Planck har genom läsning av dagböcker och brev kunnat visa att kärleken hade större betydelse än man vanligtvis anför när det gäller äktenskap i historisk tid.
Boka din plats på hemsidan. Café och butik är öppet.

Wallander Short Cut (Swedish/English)

Vi inleder besöket med en lättsam föreläsning som ger en inblick i Ystads filmindustri. Vi berättar om hur allt började i Ystad Studios, om Henning Mankell och de olika filmer och serier som spelats in staden. Ni får bekanta er med de olika Wallanderproduktionerna och lära er om filmturismen i staden. Bokas.

Vår guide ger sedan en kortare presentation av besökscentret och ni får tid att själva bekanta er med alla scenografier och utställningen.

Ingår: 45 minuter med guide, Entré till YSVC. 2 språk: Sv/eng

Grep och gaffel: att planera och odla en dekorativ köksträdgård

Anette Nilsson från Boängs trädgård i Röstånga visar och talar om hur hon byggt upp sin köksträdgård och hur man kan tänka för att få en blommande odling hela säsongen. Många sorttips och en del matprat blir det också.

Förbokning till Klostrets reception 0411-57 72 86. Entré 80 kr, medlemmar i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening 40 kr.

Då Ystad blev med färg

Hans Permbo, historiker och f.d. museifotograf, visar bilder och berättar om färgfotografins utveckling under 1800-talet och om Ystads första färgbilder 1928.

Förbokning till Klostrets reception 0411-57 72 86. Entré 80 kr, medlemmar i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening 40 kr.

Sommar i Ystad- Ädla stenars och mineralers helande kraft

Joanna Svensson Josefsson föreläser om det vi dagligen ser i olika former, men som kanske få av oss känner till i form av deras helande kraft och hälsosamma inverkan på oss människor. KOM OCH LYSSNA, SE OCH UPPLEV! LÅT DIG INSPIRERAS av Joannas trollbindande föreläsningar i detta magiska ämne! Anmäl dig nu!

Du kommer under föreläsningstillfällena att få lära dig om stenars och mineralers helande kraft och hälsosamma inverkan på kroppen. Deras ursprung. Få se fysiska prov på råa stenar liksom polerade, arbetade smycken och amuletter. Kunskap om tidigare kulturers användande av ädla stenar och dess innebörd. Exempel på de som finns i vår närmaste omgivning.
Få kunskap om grunderna till hälsan på ett naturligt sätt. Att det är enklare än man tror. Och som urmänniskan visste mer om än vi nutidsmänniskor. Att vi i Ystad med omgivningar bor i ett tidigare mycket vulkaniskt aktivt område. Därför före kommer många vulkaniska stenar även här i Skåne. Sådana man vanligtvis finner på helt andra platser på jordklotet. Skånes nuvarande utformning är c:a 1 700 miljoner år gammal (Bornholm satt ihop med Blekinge) Våra åsar är urbergshorstar som uppstått genom tektoniska sammanpressningar. Som deltagare får du ta del av mycken kunskap i ett brett ämne!

17/6 Rosariet vid Klostret i Ystad: https://www.abf.se/arrangemang/skane-lan/ystad/miljo-natur-djur/sommar-2021–adla-stenars-och-mineralers-helande-kraft/
15/7 Ystad Saltsjöbad: https://www.abf.se/arrangemang/skane-lan/ystad/miljo-natur-djur/sommar-2021–adla-stenars-och-mineralers-helande-kraft2/
6/8 Svarteskolan: https://www.abf.se/arrangemang/skane-lan/ystad/miljo-natur-djur/sommar-2021–adla-stenars-och-mineralers-helande-kraft3/