Föredrag: Fysioterapi

De flesta av oss har då och då ont i nacke och axlar och upplever kanske yrsel och huvudvärk. Vad kan vi själva göra för att förhindra och/eller mildra smärtorna och besvären? Kanske till och med befrias från dem? Ann-Louise Löfberg är verksam på vårdcentral i Sjöbo sedan många år och har en gedigen kunskap och just detta. Kom och lyssna och få träningstips av leg. fysioterapeut Ann-Louise Löfberg.

Föranmälan!

Arrangeras med stöd från Kulturrådet.

Inför Marguerite

Malmö opera kommer till Ystad med en nyskriven operamusikal med nya infallsvinklar på Faustlegendens tillkomst och karaktärer. Den är upphovet till en mångfald musikaliska opus – operor, symfonier, oratorier, kantater, burlesker och musikaler baserade på Faust. Lasse Walldov berättar. Han har också hittat ett rejält knippe intressanta musikexempel, vissa unika och orättvist bortglömda.

Föreläsning: Universums hemligheter

Urban Eriksson, docent fysik- och astronomididaktik, Lunds universitet, berättar om universum. Universum är väldigt stort och ju mer vi lär oss om det desto fler frågor dyker upp. Idag känner vi till en hel del, men det finns väldigt mycket kvar att ta reda på. I detta föredrag kommer Urban Eriksson att prata om sånt vi vet idag, men också om det vi inte vet så mycket om, t ex mörk materia och mörk energi.

Föreläsningen är för både vuxna och barn (från 6 år).

Föranmälan!

I samarbete med Folkuniversitetet med stöd från FUF – Folkuniversitetsföreningen.

Författarbesök: Alba Mogensen

Malmöbaserade Alma Mogensen debuterade 2019 med den uppmärksammade romanen Hon den roliga och är nu aktuell med En förlovad tid som är en roman om hur det kanske inte finns några sanningar, bara upplevelser. Hannah och Louises mamma är död och Louise väntar barn. Framtiden är närvarande, men Hannah kan inte sluta tänka på det sista året innan familjen upplöstes, det sista året då de växte upp. När Alba inte skriver böcker arbetar hon som journalist och är dessutom kulturredaktör på Ystads Allehanda.

Föranmälan!

Foto: Emil Malmborg

Bokcirkel: Läs en bok-möt en författare

Bibliotekets bokcirkel Läs en bok – möt en författare, läser och pratar om böcker av författare som gästar Ystads stadsbibliotek under våren.
Dagens bok är Allt skall du förlora av Magnus Cadier, och vid denna träff deltar författaren Magnus Cadier själv i samtalet.
Vill du vara med? Anmäl dig till biblioteket@ystad.se eller 0411-57 72 90.
Begränsat antal platser.

Hållbar turism i framtidens städer

Måste det finnas en motsättning mellan den urbana turismen och en hållbar stad?
Cecilia Cassinger, docent vid Institutionen för strategisk kommunikation, Lunds universitet, delar med sig av sin forskning kring hur turism alltmer dominerar det sociala livet i Europas storstäder.
Gratisbiljetter delas ut på biblioteket, Ystad från 24/1.
Föreläsningen är ett samarrangemang med Folkuniversitetet och arrangeras med stöd från Folkuniversitetsföreningen.

Föredrag: Hampus Skoglund – Självhushållning

Hampus Skoglund berättar om sin odlingsresa – från amatör utan tidigare erfarenhet till självhushållare som håller i utbildningar, designar trädgårdar och konsulterar inom odling och gårdsverksamhet. Förutom att i korthet få höra om hur allt började och har utvecklats för Hampus Skoglund och hans familj så skickar han även med inspiration och tips om hur du kan påbörja och sköta din odling, oavsett om du har stor eller liten yta att disponera.

Föranmälan!

I samarbete med ABF Österlen.

Författarbesök: Björn Ranelid

”Jag skänker dig mina vackraste ord.” Björn Ranelid talar om sina böcker och sitt författarskap. Hans senaste bok Min skolfröken skall vara ett frimärke gavs ut i höstas. I år jubilerar Ranelid och ger ut sitt 40:e verk. Välkommen till en kväll med en inramning av ”Ranelidska”.

Föranmälan!

Arrangeras med stöd från Kulturrådet.

Föredrag: En resa genom Tranströmers inre och yttre landskap

En resa genom Tranströmers inre och yttre landskap presenteras här i en audiovisuell berättelse och i ett möte med konstnärerna bakom utställningen Minnenas pendel – en resa i Tomas Tranströmers landskap. Gabriella Cederström, utställningens curator, berättar om Tomas Tranströmer och utställningen.

Drop-in.

Författarbesök: Yvonne Hirdman

Yvonne Hirdman, som gett ut flera böcker, var tidigare professor i kvinnohistoria vid Göteborgs universitet och därefter professor i genushistoria vid Stockholms universitet. Nu är hon verksam på samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola och vid Stockholms universitet. Hirdman är aktuell med Från de stora drömmarnas tid där hon tar sig an berättelsen om sina farföräldrar. Med en skicklig historikers kritiska blick, och som alltid med en stor portion kärlek till människan, berättar hon om deras ungdomshistoria som utspelas i Fattigsverige före demokratisering och välfärd, men där framtidshoppet glöder.

Föranmälan!

I samarbete med ABF Österlen.

Foto: Thron Ullberg