Upptäck glädjen på Mountainbike

Jordnära Upplevelser i Brösarp med äventyrsguiden Helena Rimfors ger privat MTB-guidning och coaching. Ha kul på stigarna och upplev Österlens fantastiska natur. Såväl nybörjare som mycket erfarna garanteras glädjefyllda timmar på cykel. Goda tillval med delikata råvaror från Österlen som picknickpaket och nygrillad burgare finns. Boka!

Även boendepaket inklusive allt man kan önska erbjuds. Jordnära Upplevelser ger även guidade Trail run- och vandrings-upplevelser runt Brösarp, Kivik och Stenshuvud. Öppet för bokning varje dag, året runt. Välkommen!

Gå en hus-promenad i Simrishamn

Föreningen Gamla Cimbrishamn har genom åren krönt flera äldre byggnader inom Simrishamns gamla stad. De har försetts med en minnesplatta innehållande byggnadens historia. Det blir en trevlig promenad i Simrishamns äldre delar.

Folder finns att hämta vid Simrishamns turistcenter.

Gårdlösa och Smedstorp under järnålder och medeltid

Smedstorp och Gårdlösa har en mycket intressant arkeologisk historia. Den är väldokumenterad tack vare utgrävningar som gjordes på 60-talet, norr om byn, uppe på Gårdlösaåsen. Här hittades den berömda Silverflickan begravd. Med sig i graven hade hon ett silverspänne, med ingraverade runor Ekwundor.

Ta chansen att lyssna på en arkeolog, Lars Jönsson, som kan berätta mycket om vad som dolde sig under marken på Gårdlösaåsen. Vid första tillfället blir det en föreläsning och vid andra tillfället en exkursion så du får uppleva historien på plats.

Föreläsning: Onsdag 28/4 kl. 18.30
Exkursion: Lördag 15/5 kl. 12.30-16.00 (vi träffas vid biblioteket i Smedstorp och promenerar därifrån)

Föranmälan!

På grund av covid-19 pandemin kan ändringar i bibliotekets program ske. Se hemsidan för aktuell information.

Kliv in i Wallanders värld och lös en mordgåta i Ystad

Gå denna självguidade stadsvandring genom Ystad, baserad på Henning Mankells Wallander-novell ”Fotografens död”!

Det är en kulen vårmorgon 1988. Kommissarie Kurt Wallander sitter och äter frukost när han får veta att en lokal fotograf har hittats brutalt mördad i sin studio. Omständigheterna kring mordet är märkliga och än underligare blir det när Wallander hittar ett fotoalbum som innehåller en groteskt förvriden bild på honom själv på mordplatsen.

I den självguidade turen ”Wallander: Fotografens död” följer du Henning Mankells välkände karaktär Kurt Wallander genom Ystad, medan denne försöker lösa fallet med den mördade fotografen Simon Lamberg. Turen startar på St. Knuts torg i Ystad och tar dig till platser som är centrala i Wallanders värld, bland annat till hans favoritkonditori och lägenhetsbyggnaden där han bor. En av Wallanders kollegor vill testa din förmåga som polisutredare och utmanar dig att hjälpa till att lösa fallet. Kanske har du en karriär som kriminalare framför dig?

Din smarttelefon är din guide på denna promenad! När du köper turen får du ett mejl med inloggningsinformation och en länk för att ladda ned appen som kommer visa dig vägen. Gå till turens startpunkt, öppna appen, sätt på dig hörlurarna och ge dig ut på ditt Ystadsäventyr! Du lyssnar på Kurt Wallanders berättelse på de platser där den äger rum, samtidigt som du genom appen tar del av utredningen och kartlägger gärningspersonens rörelser genom staden. Med hjälp av ljud, bilder, animation och spännande pussel kommer du kunna ta reda på vem mördaren är.

För att prova Wallander-turen gratis fram till 31/12-20, besök StoryTourists hemsida och använd promokoden WALLANDERHÖST i kassan. Följ sedan instruktionerna du får per mejl.