Stadsvandring i Peter Boisens spår

Följ med på en vandring med professor Ivo Holmqvist. Vi samlas utanför Klostrets entré och vandrar sedan genom Ystads medeltida kvarter och tittar på byggnader ritade av Ystads förste stadsarkitekt Peter Boisen.

Förbokning till Klostrets reception 0411-57 72 86. Avgift 80 kr, medlemmar i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening 40 kr, betalas kontant eller med swish på plats.

Wallander on Tour in English

Combine your visit to Ystad Studios Visitor Center with an exciting and educational city walk in Ystad. Experience the environments from the books and films about Wallander for real.
Includes: 60 minutes with guide and entrance to YSVC. 150 SEK. Pre book.

Guidad visning på Kivik Art Centre

Varje lördag kl. 14.00 kan du följa med på en guidad visning av verken på Kivik Art Centre. Visningen tar en dryg timme. Visningen är kostnadsfri, men för vuxna gäller entréavgift 80 kr. Ingen förbokning.

Alpackavandring

Alpackavandring – vad är det?
Att komma en alpacka nära är något alldeles speciellt och väldigt uppskattat av alla åldrar. Jag berättar vad det är för slags djur och hur vi lever med dem. För den som vill gör vi ett besök inne i sto-hagen och kikar närmare på sommarens föl. I hingsthagen väntar pojkarna på dagens promenad. Vi sätter grimma på alpackorna och upptäcker omgivningarna tillsammans. Besöket tar totalt drygt 1 timme och inkluderar gårdsbesök, själva vandringen ca 20-30 minuter (barn under 5 år gratis).

Gårdsbutiken är laddad med garn från gårdens djur och och andra alpackaprodukter. Alpackans fiber är en av världens finaste och mjukaste, den värmer på vintern och är sval på sommaren. Som all ull är den självrensande, den är också antibakteriell, miljövänlig, närproducerad, eldhindrande, reumatikerns bästa vän, förnybar, hållbar, ja vi kan hålla på länge och berätta om alla dess fördelar.

En perfekt aktivitet i dessa corona-tider. Vi är ute, håller avstånd, njuter av naturen och djuren. Gott för kropp och själ!

Sommar i Ystad – Guidad vandring genom Ystads gator och gränder

På vår tidsresa gör vi nedslag i medeltidens, handels- och industristadens historia.
Byggnaderna vi möter har mycket att berätta.

Vi bekantar oss med kända och kanske lite mer okända objekt och tar del av Ystads spännande förflutna.
Vi läser av byggnadernas fasader ur ett arkitekturhistoriskt perspektiv och placerar dem i en kontext.

Guide: Desirée Lennklo
Samling: Utanför Studiefrämjandets lokal, Lilla Västergatan 30 i Ystad

FRI ENTRÈ! Föranmälan gäller! Antal platser kan vara begränsade och justeras efterhand. Vi följer restriktionerna från Folkhälsomyndigheten och vi ber deltagarna göra detsamma. Arrangemanget kan också komma att ställas in.

DETTA ÄR ETT ARRANGEMANG MED STÖD AV YSTAD KOMMUN – ETT SAMARBETSPROJEKT TILLSAMMANS MED ABF, STUDIEFÖRBUNDET VUXENSKOLAN OCH MEDBORGARSKOLAN.

Guided tour of the castle

Welcome to a guided tour of Glimmingehus – the best preserved medieval castle in Scandinavia! Hear about the erector Jens Holgersen Ulfstand and his family and how the various rooms in the builing was used. An exciting and educating experience!

Tickets cannot be prebooked and must be bought at the entrance on the same day. Maximum participants per tour is 20.

Visning av Glimmingehus

Guidning av den medeltidsborgen Glimmingehus. När byggdes den, av vem och vad har man gjort i den? En spännande vandring i historien för alla åldrar!

Biljetter till dagens visningar släpps på morgonen samma dag och kan inte förbokas. Max 20 personer/visning.

Väsenvandring på Glimmingehus

Följ med på en vandring bland folktrons väsen som vättar, troll och tomtar! Hör om hur man skulle hantera ett möte med dem, var man kunde vänta sig att stöta på dem samt hur pass snälla eller elaka de var. Vi rör oss både inuti och utanför borgen. Biljetter köps i entrén samma dag och kan inte förbokas. Max 20 deltagare/visning.

Väsenvandring på Glimmingehus

Välkommen på en rundvandring bland folktrons olika väsen! Hör om vättar, bäckahästen och troll. Hur skulle man göra om man mötte ett särskilt väsen, var kunde man stöta på det och var det snällt eller ont? På den här spännande vandringen får du veta allt om det! Biljetter köps i entrén samma dag och kan kan inte förbokas. Max 20 deltagare/visning.

Guidad tur kring Klostret i Ystad

Vår guide berättar om Klostrets historia. Guidningen görs på svenska.