Utställning: Madeleine Pyk och Karel Becvar

Madeleine Pyk visar sina nya målningar, gouacher, handkolorerade etsningar och litografier. Karel Becvar visar sina nya glasskulpturer.

Pop-up Utställning Helena Sebardt

Helena Sebardt med utställningen ”Glimtar”. I gouache och akvarell.

Anita Christoffersson ”Livstrådar – gömt och återfunnet”

Vad är ett arv? Är du skyldig att ta hand om, och kanske slutföra, det som någon lämnat åt dig att förvalta? Är arvet en gåva eller en börda? Vad innebär det att vara människa?
Kring dessa frågor och många andra rör sig Anita Christofferssons stora retrospektiva utställning ”Livstrådar – gömt och återfunnet” som öppnar på lördag på konstmuseets tredje våning.

I utställningen får vi stifta bekantskap med Christofferssons hela produktion från 1970-talet fram till idag. Utställningen blir en livsresa, en återblick, men också en väg framåt. Livstrådarna blir synliga både i skapandet och i livet självt.

Lisa Ewald ”Jag får er att smälta”

Välkommen till en färgstark utställning för hela familjen av serieskaparen, illustratören och konstnären Lisa Ewald. I stora sprayade väggmålningar och stora nåltovade ullskulpturer möts två olika traditioner och uttryckssätt. Med sedvanlig skärpa och humor ifrågasätter Ewald mänskliga beteenden i olika sammanhang och situationer. Denna gång handlar det om smältandets ekologi, och hur den hänger samman med allt från naturkrafter till egna känslor. Vad får dig att smälta? Är det ett kärleksfullt sms, en bild på en söt kattunge eller kanske något helt annat? Vad händer när det hettar till inombords?

Utställningen är Ystads konstmuseums bidrag till Bästa Biennalen, en konstbiennal med fokus på familjen, barn och unga som genomförts vartannat år i Skåne sedan 2013. Under 2021 har biennalen utökats med ytterligare fem regioner. Läs mer och se hela programmet på Bästa Biennalens hemsida.

I samband med biennalen har Ewald skapat boken ”ABC för konstnärer” där varje bokstav representeras av ett ord som handlar om konst och skapande. Under perioden 18 september – 7 november kan du möta ”ABC för konstnärer” i form av affischer på museets första våning och själv skapa i ateljén utifrån Ewalds bok. Under höstlovet 1 – 7 november hålls workshops och familjevisningar av utställningen ”Jag får er att smälta” och Ewalds övriga konstnärskap.

Lisa Ewald bor i Malmö och är medlem i ”Dotterbolaget”, ett feministiskt serieskaparnätverk. Hon är känd för sina satiriska enrutingar och serier i bland annat Galago och Bang. 2013 kom första seriekonstboken ”Allt kommer att bli bra” ut, och 2017 kom boken ”Måste carpa”. Hon är flitigt anlitad i konstnärliga, pedagogiska och andra kulturella sammanhang.

Tjörnedala Konsthall Medlemsutställning – Rymden i konsten

Välkommen till en spännande utställning med tillhörande öppen verkstad, för alla åldrar. Vernissage i samband med Österlen Lyser lördagen den 6 november kl 12-18. Invigning av utställningen kl 15. Nya medlemmar i ÖSKG presenteras med varsitt verk i utställningen. Fri entré i samband med vernissagen.

Utställning

Permanent utställning med målningar av Håkan (oljor) och Lisbeth Bremberg (akvareller). Fri entré.
OBS! Trappa.

Utställning: Christine Waller

Med bilder i måleri och fotocollage erbjuder Waller oss att betrakta platser som känns bekanta, men också platser vi aldrig tidigare besökt. Från Antarktis och pilgrimsresor till hemmet och det innersta rummet.

Hos Christine Waller (1957–2017) finner vi ett mycket spännande, säreget, mångbottnat och genomarbetat konstnärskap. Med bilder i måleri och fotocollage erbjuder Waller oss att betrakta platser som känns bekanta, men också platser vi aldrig tidigare besökt. Från Antarktis och pilgrimsresor till hemmet och det innersta rummet. Genom sina originella bilder delar Waller med sig av berättelser om henne själv, om oss och om den tid vi lever i.

Läs mer om Christine Waller och utställningen på Tomelilla konsthalls hemsida.