Ögonblick – John E Franzén, Torbjörn Limé och Lina Karna Kippel

Varmt välkommen till Ögonblick, höstens utställning på Tjörnedala konsthall!

Vernissage äger rum lördagen den 17 september kl 13-16 med invigning och konstnärssamtal kl 14. Fri entré under dagen.
I Ögonblick riktas fokus mot den flyktiga stunden och den frusna rörelsen. Ett undersökande genom tekniker som måleri, fotografi och teckning.
Utställande konstnärer är John E Franzén, Lina Karna Kippel och Torbjörn Limé.

JOHN E FRANZÉN
John E Franzén är målare och grafiker. Hans måleri låter sig inte lätt fångas i en genre; han målar det som intresserar honom och bryr sig inte om kategorisering. I hans bilder syns landskap och stadsmiljöer men de kan också utgöras av porträtt av såväl människor som motorcyklar och amerikanska bilar – skildrade av Franzén blir motorfordon personligheter.
Franzén har varit professor i måleri på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och är ledamot i Kungliga Konstakademin för de fria konsterna sedan 1989.
John E Franzén är född 1942 i Stockholm men bor och är verksam på Österlen sedan början av 1990-talet.

LINA KARNA KIPPEL
Lina Karna Kippel är konstnär och fotograf. I hennes bilder ryms spår av en inre motsättning; yrkesfotografens strävan mot perfektion får möta den sida av henne som söker det aviga och oskarpa. Lek, dagdrömmar och eskapism är viktiga inslag i det konstnärliga arbetet.
Kippel använder sig av grafiska element, geometriska former och mönster för att väcka betraktarens nyfikenhet och fantasi; hon önskar att vi får stanna upp och upptäcka något bortom bilden, se de större fenomenen i vardagliga detaljer. En blick ned i diskhon kan leda ut i världsrymden.
Lina Karna Kippel är född 1972 i Landskrona, bosatt och verksam i Benestad på Österlen.
http://www.linakarnakippel.se

TORBJÖRN LIMÉ
Torbjörn Limé är konstnär med måleriet som sin huvudsakliga uttrycksform. Även fotografi, rörlig bild, objekt och installation kan förekomma som uttryck då han låter plats, miljö och kontext styra valet av konstnärlig metod.
Med betoning på färg, form, illusion och perception inom måleri söker Limé, i skärningspunkten mellan dokumentär realism och organisk färgabstraktion, en form av kritisk realism som når bortom det direkt avbildande och har sin utgångspunkt i begreppet materialitet. Centrala problemformuleringar i hans konstnärliga arbete är ekonomiska, ekologiska och sociala perspektiv relaterade till individ och miljö. Det handlar om naturens sårbarhet och individens förhållande till omgivande samhälle. I hans bildvärld samlas lager av betydelser som talar till betraktaren utifrån olika existentiella aspekter att vara människa.
Limé är utbildad vid KV Konstskola i Göteborg, Malmö Konstskola Forum och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han har tidigare varit rektor vid Gotlands Konstskola.
Torbjörn Limé är född 1963 i Trollhättan. Han är bosatt i Visby och har sin ateljéverksamhet i Visby och Lund.

Västsvenska mönster- och textilkonstnärer (VMT) – All TID Textil

VMT är en förening för yrkesverksamma textilkonstnärer och grundades 1959. I vandringsutställningen All TID Textil har ett femtiotal medlemmar bidragit med vars ett verk på temat TID.

Fotoutställningen Helknäppt

Tre Österlenfotografer ställer ut på Galleri1 i Bollerup: Kenny Fransson, Staffan Håkansson och Olle S Lundgren.

Akvarellutställning

Besök Galleiet på Ateljé Gamlegård. I galleriet hänger ett sjuttiotal akvareller av Monica Kjellman. Galleriet är inrymt i en av längorna i en fyrlängad Skånegård – Nöbbelöv Gamlegård mellan byarna Östra Nöbbelöv och Gislöv.
Adress: Nobelvägen 58, Simrishamn

I valet och kvalet – serier och satirbilder av Malin Biller

”Vad får du allt ifrån?” brukar serietecknaren Malin Biller ofta få höra. Svaret är från hennes omvärld, det hon ser runt sig. Mänskliga tillkortakommanden, orättvisor, trender, politisk korrekthet och trångsynthet. Allt skildrar hon i satirbildsform med hjälp av svart, lite bisarr humor. Men också med förståelse och värme. Det är inte alltid så lätt att vara människa och det är en konstig tid vi lever i.

Såhär inför valet 2022 ställer Malin ut ett urval satirbilder och strippserier som handlar om allt från offerkoftor och foliehattar, till vikten av att göra sin egen röst hörd och att ägna sig åt källkritik. Malin Biller föddes 1979 i Helsingborg och har sedan början av 2000-talet varit verksam som serietecknare, illustratör, skribent och redaktör i en rad sammanhang.
Fri entré.

Skånska Konstnärsklubbens medlemsutställnig

3 sep. – 2 okt.
Skånska Konstnärsklubbens medlemsutställning med ett 70-tal utställare som visar verk i olika tekniker.
Skånska Konstnärsklubben är en förening för yrkesverksamma konstnärer i Skåne som bildades 1942 i Malmö och har idag närmare 100 medlemmar.
Öppet daglig kl. 12 – 17 i galleriet och vårt café
Välkomna!

Konstutställning

Inger och Charlie Kronkvist ställer ut sina tavlor på Norrmans i Gärsnäs.

Gå på Konstrunda i Simrishamn

Österlen Electric Totem – Elskåpen i Simrishamn har förvandlats till konstverk!

Här kan du se 65 skåp runt om i stan, målade av olika konstnärer. Hämta din papperskarta på Simrishamns turistcenter.

Länk till Elskåpsrundan i Google, se länk i fliken för Information.