Workshops på Atelier bleu

Vår konstnär Fannie Faivre bjuder in till kreativa workshoppar! Colors and happiness
Kvällsworkshop med målning och ett gott glas, allt material ingår. 650 kronor. Bokning via sms och swish för att bekräfta via Fannie 076-1039245.

Utställning: Madeleine Pyk och Karel Becvar

Madeleine Pyk visar sina nya målningar, gouacher, handkolorerade etsningar och litografier. Karel Becvar visar sina nya glasskulpturer.

Till stadens prydnad

Föreningen Ystads Skulpturpark har inventerat och dokumenterat Ystads offentliga konst. Den omfattande dokumentationen finns nu i bokform. Till stadens prydnad – offentlig konst i Ystad heter boken och är 2021 års utgåva av Ystads Kulturhistoriska förenings årsskrift Ystadiana.

Håkan Nilsson och Anita Svensson är två av bokens författare. Hör dem berätta om boken och den offentliga konsten i Ystad.

Gratisbiljetter finns att hämta på biblioteket från 23 november.

Anita Christoffersson ”Livstrådar – gömt och återfunnet”

Vad är ett arv? Är du skyldig att ta hand om, och kanske slutföra, det som någon lämnat åt dig att förvalta? Är arvet en gåva eller en börda? Vad innebär det att vara människa?
Kring dessa frågor och många andra rör sig Anita Christofferssons stora retrospektiva utställning ”Livstrådar – gömt och återfunnet” som öppnar på lördag på konstmuseets tredje våning.

I utställningen får vi stifta bekantskap med Christofferssons hela produktion från 1970-talet fram till idag. Utställningen blir en livsresa, en återblick, men också en väg framåt. Livstrådarna blir synliga både i skapandet och i livet självt.

Lisa Ewald ”Jag får er att smälta”

Välkommen till en färgstark utställning för hela familjen av serieskaparen, illustratören och konstnären Lisa Ewald. I stora sprayade väggmålningar och stora nåltovade ullskulpturer möts två olika traditioner och uttryckssätt. Med sedvanlig skärpa och humor ifrågasätter Ewald mänskliga beteenden i olika sammanhang och situationer. Denna gång handlar det om smältandets ekologi, och hur den hänger samman med allt från naturkrafter till egna känslor. Vad får dig att smälta? Är det ett kärleksfullt sms, en bild på en söt kattunge eller kanske något helt annat? Vad händer när det hettar till inombords?

Utställningen är Ystads konstmuseums bidrag till Bästa Biennalen, en konstbiennal med fokus på familjen, barn och unga som genomförts vartannat år i Skåne sedan 2013. Under 2021 har biennalen utökats med ytterligare fem regioner. Läs mer och se hela programmet på Bästa Biennalens hemsida.

I samband med biennalen har Ewald skapat boken ”ABC för konstnärer” där varje bokstav representeras av ett ord som handlar om konst och skapande. Under perioden 18 september – 7 november kan du möta ”ABC för konstnärer” i form av affischer på museets första våning och själv skapa i ateljén utifrån Ewalds bok. Under höstlovet 1 – 7 november hålls workshops och familjevisningar av utställningen ”Jag får er att smälta” och Ewalds övriga konstnärskap.

Lisa Ewald bor i Malmö och är medlem i ”Dotterbolaget”, ett feministiskt serieskaparnätverk. Hon är känd för sina satiriska enrutingar och serier i bland annat Galago och Bang. 2013 kom första seriekonstboken ”Allt kommer att bli bra” ut, och 2017 kom boken ”Måste carpa”. Hon är flitigt anlitad i konstnärliga, pedagogiska och andra kulturella sammanhang.

Tjörnedala Konsthall Medlemsutställning – Rymden i konsten

Välkommen till en spännande utställning med tillhörande öppen verkstad, för alla åldrar. Vernissage i samband med Österlen Lyser lördagen den 6 november kl 12-18. Invigning av utställningen kl 15. Nya medlemmar i ÖSKG presenteras med varsitt verk i utställningen. Fri entré i samband med vernissagen.

Ystad Winter Piano Fest

Premiär för Ystad Winter Piano Fest! Två dagar med internationella artister på Steinways finaste D-flyglar den 27 dec på Ystads Teater och 28 dec på Ystad Saltsjöbad.
Säljes endast endagsbiljetter som inkluderar tre konserter.

Artister: Johanna Summer (DE), Nik Bärtsch (CH), Jan Lundgren och Mattias Svensson med String Quartet (SE/AT/CR/CA/HR), Jacob Karlzon (SE), Marialy Pachero & Rhani Krija (CU/MA, DE), Iiro Rantala (FI). Därtill gratis JazzKidz-konsert med Mimi Terris och Johan Olsson.

Erbjudande: Köp jazzbiljetter och få 40% rabatt på lyxiga paket på Ystad Saltsjöbad. Bokas på ystadjazz.se

YSTADREVYN – Riskfritt

Ystadrevyn tillhör numera de mest etablerade revyerna i Sverige. Med skojfrisk humor och fräcka inlägg får ensemblen hela teatern att skratta. Ystadrevyn hittar sitt underlag från svenska och framförallt danska textförfattare och därför anses Ystadrevyn vara lite mer vågad än andra revyer.

Ensemblen i år innehåller förutom de gamla revyrävarna , Nils Gunnar Snygg, Maria Gunnarsson, Rebecca Erlandsson, Lars-Åke Kristensson, Marcus Hadriz även nya ansikten som Hans Peter Edh, Renée Jonsson och Malin Stenkilsson. En ensemble som heter duga. Regi: Nils Gunnar Snygg, Koreografi: Carl Johan de Neergaard, Kostym/Scenografi Lars Rehnett. Orkester: MIDAS

Helga Natt

Helga Natt är Ystads egen julkonsert på Ystads Teater. För tredje gången framförs Helga Natt, nu med två föreställningar. Senaste årets slutsålda succé ger nu utrymme för fler besökare. Årets konsert hålls den 17 december samt den 18 december och på scenen står massor av kända artister, barnkör och inte minst Lollokören.

Den populära ”Helga Natt orkestern” med professionella musiker svarar för ackompanjemanget. I år förstärkt med stråkar från Malmö Sinfonietta.

Helga natt är Ystads jultradition där publik och artister skapar en varm och fantastisk julstämning.

Evenemanget arrangeras och produceras av Evenemang Ystad i samarbete med Ystads Teater. Helga Natt leds och presenteras av Kent Svanström

Medverkande: Frida Green, Caroline Gustafsson, Hanna Svensson, Emma Mehler, Emelie Torstensson, Nils Cadarozzi Ohlsson, Matthias Nederman, DC Bells, Sara Lauringer, Lars-Åke Kristensson

Lollokören under ledning av Louise Gustafsson samt stjärnkören från Anderslövs barnkörer. Orkester: Midas Orkester, Malmö Sinfonietta.

Ljud: Kristoffer Andersson, Ljus: Thomas Jönsson, Scenografi: Lars Rhenett, Produktion: Evenemang Ystad

Explore Ystad

Explore Ystad är en stadsvandring där du får lösa utmaningar längs vägen. Hyr en ryggsäck med låsta fack och spelet kan börja Aktiviteten är ett sätt att se och uppleva Ystad som passar alla. Med hjälp av det som finns i ryggsäcken, letar ni er fram på Ystads gator och gränder. Samtidigt som ni löser olika problem, så lär ni er en del om staden. Lite klurigheter, shopping, lite klurigheter till och så fika förstås.

Explore Ystad tar 2,5-3 timmar att genomföra, handikappanpassat(inga trappor!), frisk luft och motion ingår!

Starta när ni vill: vardagar 10.00-13.00, lördagar, söndagar och helgdagar 10.00 -10.30

Pris fr 250:-/ 2 personer. Familjepaket finns.