Jul på Glimmingehus år 1518

Vi förbereder för julfirande på Stora Glimminge år 1518! Borgherren Jens Holgersen med familj är på plats på sin imponerande släktgård och massor måste bli klart till deras julfirande. Kom och kärna smör, mal senap, stöp ljus och baka pepparkakor! Vi avslutar med en vandring genom borgen där vi möter figurer från både Jens tjänstefolk & familj – alla i full gång med julförberedelser! Julstöket pågår mellan 11-15, sedan går vi in i borgen kl 15. Varmt välkomna!

Julaspöken & Felixgubbar

I anslutning till trettonhelgen livar upp två gamla Österlentraditioner från denna tid på året. Då var det populärt att klä ut sig till det andra könet och helst så hiskeligt som möjligt! Sedan gick man runt i gårdarna och både roade och skrämde. Blev man inbjuden ljög man så mycket som möjligt om sig själv, för att försvåra för husets invånare att gissa julspökets identitet.

Kom gärna klädda tvärtemot som ni brukar – på äkta julspökevis! Vänd kläderna in och ut, sätt dem bak och fram och så vidare. Ansiktena tar vi hand om här. Gör egna julspöksmasker att bli ännu anskrämligare i, och vill du inte ha mask så finns här sot och rödbetssaft som ger bra effekt!

Du kan även göra din egen lilla Felixgubbe av halm – också det en gammal beprövad Österlensed. Figuren ska egentligen vara stor som en vuxen person och kläs i julspökeutstyrsel. Därefter smög man sig fram till en gård och placerade Felixgubben på ett sätt som gav invånarna skrämselhicka!

När dessa väl upptäckt figuren skulle de i sin tur sätta den hos någon annan. Tog den lång tid att upptäcka visade det att gårdsfolket inte hade tillräcklig uppsyn på sitt hem. Kanske kommer din Felixgubbe att åka runt där du bor, med hjälp av en liten förklarande lapp?

Verkstäderna pågår mellan kl 11-15, därefter kan man följa med på en borgvisning. Välkomna!