Österlen Garden Show 2021

Här hittar du fantastiska föreläsare och underhållare samt roliga aktiviteter för såväl stora som små. Här finns en mängd kunniga utställare med alla produkter och tjänster du behöver för att utveckla din trädgård, odling, balkong eller odlingslott kommande sommar.

Varmt välkommen till en inspirerande och mysig trädgårdsmässa i hjärtat av Österlen, den mysiga parken vid idrottsplatsen i lilla Lunnarp utanför Tomelilla.

Entré

Lerverket

Projektgruppen Hopp & Sorg i Omställning deltar i årets Art Walk med det interaktiva verket Lerverket – minnesmärke eller framtida slagghög? och bjuder nu in till att delta i skapandet av ett kollektivt lermonument genom att göra lerstenar enligt lokal hantverkstradition. Samtidigt diskuteras den omställning av samhället och landskap vi står inför idag.

Erosion – en fotoutställning om hav och klimat

En utomhusutställning om hur den skånska kusten påverkas av höjda havsnivåer och erosion.

Tid: 2 juli till 30 september, dygnet runt
Plats: Simrishamn hamn, längs Varvsgatan/Branteviksvägen, strax söder om Marint centrum
Pris: gratis

”Erosion” heter fotoutställningen som handlar om de klimatförändringar som sker i Skånes kustkommuner. Kristoffer Granaths fotografiska verk i kombination med berättelser och klimatinformation från SMHI visar vilka effekter klimatförändringarna har, nödvändigheten i att hantera dem och hur vi idag arbetar för att minska dem.
Besökaren bjuds med på en resa genom Skånes kustlandskap. Det blir möten med människor som aktivt jobbar med klimatfrågan och personer som är berörda av den. Porträtt och personliga reflektioner varvas med fakta.

Utställningen är ett samarbete mellan Marint centrum, fotograf Kristoffer Granath och SMHI.

Växtloppis/växt- och förbytardag i Rosariet

Har du växter i perennrabatten som du delat eller har du tagit frön du vill sprida? Du är lika välkommen vare sig du vill sälja, byta eller köpa. En härlig möjlighet att förnya dina rabatter! Du som har växter med dig tar själv med dig bord. Varmt välkommen!

Sommar i Ystad -Sommarvandring i naturen

Följ med Eva Olsson, örtterapeut och örtpedagog, ut i naturen. Eva har under många år haft kurser, föreläsningar och vandringar för att dela med sig av sin gröna kunskap. Vi gör en vinäger smaksatt på vilda växter och så smakar vi på ogräsmat.

Att få träffa växterna i deras egen miljö är oslagbart. Vi kan dofta och smaka på dem och känner lättare igen dem när vi möter dem på egen hand nästa gång. När man har ”örtvandrarögonen” på ser man naturen på ett annat sätt, det dyker upp växter man inte upptäckt tidigare och man får en ny upplevelse.

Vi vandrar 2-3 km i naturens gröna skafferi och apotek och gör täta stopp under vägen för att titta på det som växer. Du får tips på användning av växterna både som läkeväxter, som en del av måltiden och hur du kan använda dem för att göra din hud gott. Med oss hem har vi massor av kunskap och inspiration tillsammans med något vi tillverkat under turen.

De fem tillfällena har olika teman men alla tillfällen innehåller också allmänt nyttig grön kunskap.
Anmäl dig nu!

Anmälan arrangemang 42848
Ti 22/6 kl 18-20.30 Dag Hammarskjölds Park. Samling på parkeringen på Folkestorps byväg.
Tema: Vilda växter i hudvård vi kan göra själv. Vi gör en skrubb och en örtolja för huden.

Anmälan arrangemang 42849
Fr 9/7 kl 10-12.30 Svarte. Samling på parkeringen vid stranden
Tema: Vilda växter i köket. Vi gör en vinäger smaksatt på vilda växter och så smakar vi på ogräsmat.

Anmälan arrangemang 42850
Ti 20/7 kl 18-20.30 Sandskogen, norra delen. Samling på parkeringen vid Soldattorpet
Tema: Växternas gröna kraft. Innehåll och beståndsdelar i våra vanligaste vilda läkeväxter.
Vi tillverkar användbara ting för det gröna husapoteket.

Anmälan arrangemang 42851
Fr 6/8 kl 10-12.30 Sandskogen/Nybrostrand. Samling på parkeringen vid TNJ-ängen
Tema: Läkeväxter för egenvård. Vi gör varsin burk salva.

Anmälan arrangemang 42852
Ti 17/8 kl 18-20.30 Dag Hammarskjölds Park. Samling på parkeringen på Folkestorps byväg.
Tema: Naturens läkande kraft. Vi tillverkar ett välgörande fotsalt på växter från naturen.

Art Walk

För sjätte året i rad möter du konstinstallationer i anknytning till vandringslederna i Tjörnedala Strövområde. Slingan kallar vi Art Walk och i år presenterar vi 14 verk av konstnärer från ÖSKG, elever i åk 2 på Österlenskolan för konst och design samt projektet Grief & Hope vid Malmö Universitet, K3
Årets tema är: Människans förhållande till naturen

Art Walk pågår 13/5 – 30/9

Möt konstnärerna vid deras verk den 13/5 kl. 14-16

En karta för Art Walk hittar du utanför Tjörnedala Konsthall vid Stiftelsen Skånska Landskaps informationsskylt. Du kan även hämta ditt eget exemplar med mer utförlig information inne på Tjörnedala konsthall.

Upptäck glädjen på Mountainbike

Jordnära Upplevelser i Brösarp med äventyrsguiden Helena Rimfors ger privat MTB-guidning och coaching. Ha kul på stigarna och upplev Österlens fantastiska natur. Såväl nybörjare som mycket erfarna garanteras glädjefyllda timmar på cykel. Goda tillval med delikata råvaror från Österlen som picknickpaket och nygrillad burgare finns. Boka!

Även boendepaket inklusive allt man kan önska erbjuds. Jordnära Upplevelser ger även guidade Trail run- och vandrings-upplevelser runt Brösarp, Kivik och Stenshuvud. Öppet för bokning varje dag, året runt. Välkommen!

Vandra ut i naturen

Cykla på våra nationella cykelleder

Välkommen ut på Sydostleden! 27 mil nationell cykelled i södra Sverige som ger dig en omväxlande naturupplevelse från cykelsadeln. Börja cykla i de fridfulla småländska skogarna, längs med kusten i söder och avsluta på Österlen.

Längs Sydkustleden kan du solbada på Sveriges vackraste stränder, uppleva historiska och natursköna miljöer och njuta av middagar på lokala gästgiverier. Den sträcker sig från Simrishamn via Ystad, Trelleborg, Skanör, Malmö, Landskrona och slutligen Helsingborg.

Sydkustleden är uppdelad i sex etapper och Sydostleden är uppdelad i sju etapper. Välj att cykla en etapp i taget, slå samman flera eller cykla hela leden i ett svep! Planera in många stopp på vägen, leden bjuder på en mängd kulturupplevelser genom en varierande natur.