Ängsslåtter i en gammal äppelodling norr om Vitemölla

Vi samlas i en av Österlens gamla trolska äppelodlingar där det fortfarande finns riktigt gamla äppelträd. Området är ett av tre försöksområden i Leaderprojektet Nytt liv i Österlens gamla äppellundar. Vi kommer att räfsa, bädda in de gamla träden med hö och kanske slå med lie.

För den teknikintresserade visas motormanuell slåtterbalk och batteriröjsåg som kan användas i slåtterarbetet, medan barnen erbjuds guidning i trädklättring. Under kunnig ledning av Helena Edman och Fabian Mebus kommer vi att uppleva äppelodlingen och diskutera biologisk mångfald, beskärning av gamla träd och skötsel av ängsmark.
MEDTAG gärna räfsa, högaffel och lie om du har. Vi bjuder på vegetarisk lunch, men ta med egen fikakorg!
SAMLING för samåkning vid P-platsen intill resturang Röken i Simrishamn klockan 09:30. OBLIGATORISK FÖRANMÄLAN till Björn, 070–2687171, senast tisdag 18 juli. Om du inte åker från
(eller via) Simrishamn så anvisar Björn dig om var vi sammanstrålar.
OBSERVERA att datumet med kort varsel kan komma att ändras om det är blött ute eller om väderprognosen antyder att det kan bli så.

Vadarskådning vid Risteören

Nu infaller tiden då de arktiska vadarfåglarna flyttar söderut längs våra kuster. Här på Österlen har vi ganska ont om gyttjiga stränder där de kan finna föda, men Risteören nedom Örnahusen är ett av undantagen. Vi får hjälp av den erfarne fågelskådaren Agne Paulsson att lista ut vilka olika arter vi ser i tubkikare och handkikare.

Eftersom det är ont om parkeringsplatser nära Risteören promenerar vi 2.6 kilometer, enkel väg, längs den vackra och fågelrika kusten ner till vadarnas tillhåll och skådar längs vägen. Kanske någon säl visar sig?
MEDTAG fika och kikare (gärna tubkikare om du har).
SAMLING för samåkning vid P-platsen intill resturang Röken i Simrishamn klockan 09:00.
OBLIGATORISK FÖRANMÄLAN till Claes, 070–5129988, senast fredag 25 augusti. Om du inte åker från (eller via) Simrishamn så anvisar Claes dig om var vi sammanstrålar.
Foto: Sven Johansson

Naturnatten på Stenshuvud

I samarbete med Naturum Stenshuvud anordnar ÖNF och naturskyddsföreningarna i Färs, Ystad och Tomelilla en spännande kväll med olika teman: fladdermöss, nattfjärilar, samt jordlöpare och andra småkryp. Innan mörkret faller startar vi med korta presentationer om de olika organismerna vi ska leta efter, varefter man kan cirkulera mellan olika teman. Måhända finner vi den rara bokskogs- löparen? Eller flyger någon stor, rosa snabelsvärmare in för landning?

MEDTAG pannlampa eller ficklampa. Kaffe bjuds det på.
SAMLING vid Naturum Stenshuvud klockan 21:30, då presentationerna startar. Sedan pågår aktiviteterna tills folk droppar av, fram emot midnatt.
Eftersom flera av oss är upptagna med logistiken på platsen har vi ingen organiserad samåkning. Det är heller ingen föranmälan utan bara att droppa in. Ta gärna med dig familj och vänner!
UNDRAR DU NÅGOT så kontakta Björn, 070–2687171, eller Naturum Stenshuvud, 0414–708 82.

Borrby backar – De vilda blommornas dag

Vi uppmärksammar De vilda blommornas dag med en promenad i backlandskapet omedelbart norr om Borrby. Här finns dammar och skogsdungar samt betesmarker som delvis är opåverkade av kvävegödsel. Ta chansen och upptäck en plats som nästan bara borrbyborna känner till!

MEDTAG fika, gärna lupp, flora och kikare.
SAMLING för samåkning vid P-platsen intill resturang Röken i Simrishamn klockan 09:30.
OBLIGATORISK FÖRANMÄLAN till Margareta, 070–5356199, senast under fredagen. Om du inte åker från (eller via) Simrishamn så anvisar Margareta dig om var vi möts.

Naturbetesmarken intill Gyllebosjön

En av kommunens mest värdefulla naturbetesmarker ligger strax syd-sydväst om Gyllebosjön. Vi strosar genom detta vidsträckta område där majvivan nu blommar i rikkärren och där ca 200 arter kärlväxter – däribland flera orkidéer – har noterats.

MEDTAG fika i ryggsäck, gärna lupp, flora och kikare. Stövlar för den som vill hålla fötterna torra. SAMLING för samåkning vid P-platsen intill resturang Röken i Simrishamn klockan 09:30.
OBLIGATORISK FÖRANMÄLAN till Margareta, 070–5356199, senast fredag 12 maj. Om du inte åker från (eller via) Simrishamn så anvisar Margareta dig om var vi sammanstrålar.

Åbackarna – tätortsnära biodiversitet

I norra delen av Simrishamns tätort finner vi Åbackarna som genomgått en omfattande röjningsinsats inom ett naturvårdsprojekt med syfte att återställa den till naturmark och öka biodiversiteten, dvs den biologiska mångfalden i naturen. Simrishamns kommunekolog Jeanette Qamar följer med oss på vandringen och berättar mer.

MEDTAG fika i ryggsäck, gärna kikare.
SAMLING klockan 10:00 vid Tobiksviksbadets P-plats (koordinater: 55°34’01.0”N 14°20’18.0”E).
KONTAKTPERSON: Ann-Marie, 0730–815806. Eftersom Åbackarna ligger på gång- och cykelavstånd från Simrishamns centrum har vi varken samåkning eller föranmälan – det är bara att droppa in!

Vårtecken i Bäckhalladalen

Vi njuter av blommande vårlök, svalört och vitsippa under en promenad i Bäckhalladalen, till ackompanjemang av fågelkvitter. Kanske några nyvaknade dagfjärilar fladdrar förbi?
Medtag fika i ryggsäck, gärna kikare.

Samling klockan 10:00 vid det tidigare stenbrottet som du kommer till via Hallavägen. Om du kommer inifrån Simrishamn på väg 9, åk in till vänster norr om Tobisviksbadet, längs en rad hus och raka vägen fram till en liten parkering (koordinater: 55°34’27.6”N 14°19’40.4”E).
Kontaktperson: Margareta, 070–5356199. Eftersom Bäckhalladalen ligger på gång- och cykelavstånd från Simrishamns centrum har vi varken samåkning eller föranmälan – det är bara att droppa in!

vandring nordost om Brösarp

Vi tar en promenad på cirka fem kilometer längs delar av Backaleden och Skåneleden runt Verkeån nordost om Brösarp. Bland annat passerar vi Bengtemölla där vi kanske lyckas få syn på strömstare, kungsfiskare eller forsärla. MEDTAG fika, sittunderlag och gärna kikare.

SAMLING för samåkning vid P- platsen intill resturang Röken i Simrishamn klockan 09:30.
OBLIGATORISK FÖRANMÄLAN
till Ingrid, 070–9630308, senast fredag 03 mars. Om du inte åker från (eller via) Simrishamn så anvisar Ingrid dig om var vi sammanstrålar.

Holkbygge, insekthotell och gamla äppelodlingar

Vi samlas i den häftiga smedjan i södra Östaröd för att gemensamt tillverka fågelholkar och insektshotell som ska sättas upp i några äldre äppelodlingar på Österlen. Du är även välkommen att tillverka en egen holk att ta med hem. Aktiviteten är en del av Leaderprojektet Nytt liv i Österlens gamla äppellundar som drivs av Helena Edman och Fabian Mebus, Levande Landskap, och som Österlens Naturskyddsförening medverkar i.

Helena och Fabian kommer att visa bilder och berätta om hur det står till med Österlens gamla äppellundar och vilka utmaningar och möjligheter det finns. Aktiviteten pågår som längst till klockan 15:00 (hemresa ej inräknad).
MEDTAG gärna verktyg – speciellt borrmaskin – och brädbitar om du har. Vi bjuder på vegetarisk lunch, men ta med egen fikakorg!
SAMLING för samåkning vid P-platsen intill resturang Röken i Simrishamn klockan 09:30.
OBLIGATORISK FÖRANMÄLAN till Björn, 0702–687171, senast fredag 17 februari. Om du inte åker från (eller via) Simrishamn så anvisar Björn dig om var vi sammanstrålar.

Aeldre

Performance kring ett stort träd någonstans i Simrishamn.

Ett verk där cirkus-, musik- och dans möts för att hylla ett av naturens stora under – Träden. Från rötterna via stammen upp till trädkronorna tar gruppen ENT med publiken på en resa som bejakar livet och dess många färgrika säsonger. Alen, boken och den stora eken, är bara några av de scenrum som utgör det skådespel Aeldre förkroppsligar och de historier som väntat på att berättas av träden och alla de som delat dessa platser – i dåtid, samtid och framtid.

Föreställningen spelas för alla åldrar och belyser element som berör alla de som någon gång känt bark under sina fingrar, dansat bland löv under kala grenar eller sett sitt träd växa över tid.

Vilket träd vi samlas kring meddelas senare.
Fri entré!
Ett samarbete med Simrishamns kommun.