Hur ska det gå?

Möt den mästerliga berättaren Maria!

Föreställningen består av olika berättelser, nya och gamla, komiska och vemodiga, sanna och påhittade. Somliga lockar till skratt, andra berör på djupet och även andra berättas helt enkelt för att de är goda historier. Där finns en ohygglig och någorlunda sann historia om Ingegärd Elvira Ögonfröjd, en elak styvmoder i Ödeshög, samt en underfundig skröna om en dansk jägare i Skåne.

Av och med Maria Arnadottir
1,5 tim inkl 15 minuter paus
Pris: 160:-, 110:- Scenpass, 60:- under 26 år.

Ugglan Gugglans modiga visor.

Fråga Ugglan Gugglan, när du vill ha svar.
En musikföreställning för barn och vuxna med härligt sväng och mycket rörelse. Ugglan Gugglan älskar att lyssna på frågor, har hon inget svar sjunger hon en sång. Och hon pratar gärna om hur man är om man är modig, för det tycker hon är spännande. Hon berättar om sina vänner Räven och hönan Sven som är bästisar, en loppa som inte vågar hoppa, en spindel som har svindel och andra filurer. Med nyskriven musik av Maria Eggeling, tillsammans med RytmikKarin, inspireras barn och vuxna att se världen på nya sätt.

Soppteater: Skånska karaktärer.

Är skåningar ett säreget släkte?
Vad gör en skåning till en skåning? Är det bara att vi är som vi är? Lars Schilken kommer inte att räta ut begreppet, men kommer att ge er en inblick i några av de otaliga skånska karaktärer som har satt sin prägel på vår omgivning. T ex Per Öra från Hammenhög, en man med ett sådant omfång att inte ens skräddarsydda kläder var tillräckliga, eller som han själv sa, “E di glyttakläder ditta”. Eller stinsen i Tomelilla som stängde kl 12 för “madapaus” oavsett tågets ankomsttider. Berättelser blandas med den gladlynte urskåningen Edvard Perssons sånger.

Snö

Med dans och dockor gestaltas livet i den samiska fjällvärlden.

Snön knarrar & gnisslar. Isen spricker. Snö som ligger på marken, flygig snö, klibbig snö, hård snö, blöt snö, isig snö mm. En renkalv har kommit bort från sin hjord. Rädd och vilse möter den några av alla de djur som håller till i fjällvärlden. Men renkalven möter ändå allt med stor nyfikenhet, fram tills björnen kommer…

Dockteatern Tittut
40 minuter
Från 4 år
Pris: 60:-, Scenpass 40:-

Britt-Marie var här. En varm komedi med Marianne Mörck i alla roller.

En varm komedi med Marianne Mörck i alla roller.
En kärlekshistoria om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja. Det är berättelsen om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna. Britt-Marie, 63, har just lämnat sitt 40-åriga äktenskap bakom sig och ska starta upp sitt liv på nytt. Det enda arbete hon kan få är i Borg, ett samhälle om vilket det snällaste man kan säga är att det ligger vid en väg. Borg har inget annat än fotbollen kvar. Britt-Marie hatar fotboll. Detta är sannerligen inte början på en underbar vänskap.
Britt-Marie var här är en hyllning till livet som med humor och värme uppmanar oss att gå ut från salongen och ta tillvara på allt som är oss kärt.
Föreställningen är baserad på Fredrik Backmans bok med samma namn.
Scenpass och Lustkort ger rabatt.

Huomenna minä lähden – I morgon åker jag

Nyskriven musikal om en ung finländsk kvinna i det glada 20-talets Amerika.
I likhet med tusentals andra på 1920-talet tar unga Hilda båten över till Amerika för att söka lyckan. Den lilla finska kolonin är beredd på uppoffringar och på att ställa upp för varandra, men vissa sätter också krokben för varandra och handlar i eget intresse. Hilda är en av dem som uppskattar att arbeta hårt, något som snabbt ger resultat, men också väcker avundsjuka hos omgivningen. Vi får följa Hildas liv i sprudlande glädje och genom hjärtskärande vacker kärlek. Men är äkta amerikansk lycka för mycket begärt för någon som Hilda? Förändras människan när miljön förändras – är det så att inte ens Hilda är samma person längre sedan hon steg i land med sitt lätta bagage, där på kajen i Amerika?
Det blir svängigt, roligt, romantiskt och spännande. Allt som behövs för en oförglömlig teaterkväll på bion direkt från Kuopio stadsteater! Textas till finska och svenska. Scenpass och Lustkort ger rabatt.

Nya skor!

Molièreensemblen ger föreställning full av musik, komik och magi.
På sin födelsedag ska Charlie få precis vilka skor han vill! Mormor tipsar om en viss skoaffär, där det arbetar en mycket speciell skomakare. Där kommer han att få hjälp att hitta precis det han önskar sig. Men vem är denna skomakare egentligen? Och vad är det som mormor inte berättar?

Drottning Filippa. Unionsdrottning och regent.

Soppteater om drottning Filippa, som har varit relativt okänd för gemene man. I vår historieskrivning har hon kommit rejält i skymundan för sin man Erik av Pommern och sin svärmor Margareta. Ändå var hon en osedvanligt driftig och duktig kvinna – drottning och dessutom den reella regenten av Kalmarunionen under Eriks pilgrimsresa 1423–1425. Här berättas hennes historia – så vitt vi känner den – av Kerstin Engdahl, pensionerad arkeolog.

Minnet

Jonglering i världsklass blandat med humor, magi och musik

En show av humor, magi och musik som med olika tricks och nummer visar vad vårt minne är kapabelt till. Vi får se prov på hur memorering går till och testa vad vårt eget minne klarar av att göra – vilket är mycket mer än vi tror!
Peter Åberg är cirkusartist med jonglering och akrobatik som inriktning. I över 12 år har han turnerat över hela världen. Peter har svenskt rekord i att memorera och lösa Rubiks kub med ögonbindel.

Av och med Peter Åberg
50 minuter plus 30 minuter workshop.
Rekommenderad från 9 år & familjer.
Pris: 60:-, Scenpass 40:-

Storstarken med folkviseögonen. Vilhelm Moberg i ett sceniskt porträtt

”Du ska alltid tänka: Jag är här på jorden denna enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen! Och detsamma sa Sigfrid till sig själv: Ta vara på ditt liv!“ Med Mobergs texter i centrum väver Ingemar Carlehed och Dan Hellström en mångfacetterad bild av en folkkär författare. De blandar berättelser, associationer, gestaltningar och massor av musik så att hans konstnärskap visar sin giltighet in i vår egen tid. Föreställningen är ett underhållande och berikande möte med ett författarskap av både kraft och bredd.
Rabatter med Scenpass och Lustkort. Unga under 26 år 50 kr.