Inför La Bohème

Lars Walldov älskar opera och berättar allt du behöver veta om Puaccinis opera La Bohème, som Malmö opera ger i Ystad den 5 oktober. Dessutom får du höra exempel från olika uppsättningar.

Dawit Isaak-biblioteket och förbjudna böcker

Ett bibliotek för förbjuden litteratur – vad är det? Ulrika Ahlberg arbetar på Dawit Isaak-biblioteket i Malmö. På Dawit Isaak-biblioteket finns nutida och äldre böcker från olika delar av världen, böcker som någon gång, någonstans av någon anledning censurerats, förbjudits eller systematiskt plockats bort från bibliotek.
Välkommen till ett samtal om konstnärlig yttrandefrihet, hotad kultur och demokrati på bibliotek.
Gratisbiljetter hämtas på biblioteket från 1/11.
Läs mer om Dawit Isaak-biblioteket: www.malmo.se/dawitisaakbiblioteket/

Henrik Arnstad om boken Hatade demokrati

Henrik Arnstad, vetenskapsjournalist, historiker och författare till boken Hatade demokrati, talar om demokratins ideologi och tar oss med på en svindlande resa genom demokratins historia från forntid till nutid.
Samarr: Medborgarskolan.
Gratisbiljetter hämtas på Ystads stadsbibliotek från 28/9

Ulf Mårtensson på Litteraturscenen

Ulf Mårtensson är till vardags kulturredaktör på Ystads Allehanda. Nu har han romandebuterat med boken En annan väg, där vi får följa en familj under några avgörande höst- och vintermånader i den skånska byn Vanstad. Året är 1933 och det är en mörk tid med arbetslöshet, gryende nazism och politiska motsättningar.
Gratisbiljetter hämtas på Ystads stadsbibliotek från 14/9.

Brännbart – en kabarevy om sopor

Av och med Tehå-Gänget i Ystads Stående Teatersällskap. Medverkande: Lilian Ljung, Cecilia Libertson, Bodil Mårtensson, Peter Lembke, Ola Lindgren, Tommy Lundblad, Eskil Persson, Stefan Svensson, Lasse Wahlgren

Manus, regi, produktion: Bror Tommy Borgström

BOKNING & BILJETTER: Bäckströms Hattar St. Österg. 16. 0411-55 53 35, backstromshattar@telia.com Öppet: Mån-Fre 10-18. Lör. 10-15 eller 30 min före föreställningen på Scala. Kontant/Swish

BILJETTPRIS: vuxna: 250 kr Under 18 år 150 kr,

GENREP: Torsdag den 3/11 Obs! Kl. 13-15.30. Entré 200 kr

URPREMIÄR: 4/11 kl. 19-21.30 Entré 250/150

 

Modiga kvinnor och tragiska väninnor från min historiska bakgård

”Under ett halvsekel inom museivärlden har jag mött mängder av dem. Kvinnor som rättsväsendet fördömt och förföljt på grund av den sexualmoraliska lagstiftningen genom tiderna. Många gick under. Några stod på sig.” Föredrag av tidigare museichef Håkan Nilsson. Förbokning till info@ystadsfornminnesforening.se eller 0709-45 79 08 efter den 31 juli. Avgift 80 kr, medlemmar i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening 40 kr, betalas kontant eller med swish på plats.

Ystad på gamla vykort och frimärken

Eskil Jönsson, Sven-Åke Hallberg och Richard Pawlik från Ystads Filatelistförening berättar om hembygdssamlande med vykort och frimärken med Ystadsmotiv och stämplar från Ystad/Österlenområdet. Vi får även veta lite om lokalposten i Ystad och vykortets historia i korthet. Förbokning till info@ystadsfornminnesforening.se eller
0709-45 79 08 efter den 31 juli. Avgift 80 kr, medlemmar i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening 40 kr, betalas kontant eller med swish på plats.

Medlemsdag i YF – Ystads Kulturhistoriska Förening

På en söndagseftermiddag med kaffe och kakor lyssnar vi till de medlemmar som vill berätta sin Ystadshistoria, visa sina bilder och berätta minnen från det som hänt i Ystad. Vad vill du själv berätta om Ystad? Vi ger en möjlighet för dig att framföra din historia. Anmäl om du vill medverka till info@ystadsfornminnesforening.se. Förbokning till info@ystadsfornminnesforening.se eller 0709-45 79 08 efter den 31 juli om du vill lyssna till våra medlemmars historier denna söndagseftermiddag.

Anden i Glaset med Anthony Charles Heads

Anden i Glaset: Den övernaturliga scenshowen med demonstrationer av “paranormala” illusion. ANDEN I GLASET är en unik live show från Anthony Charles Heads – Sveriges främste Paranormala Illusionist. Anthony återskapar 1800-talets förtjusning för seans och det paranormala med en show som inte går att förklara. Han blandar teater, illusion, berättelsekonst, psykologi, mentalism och vilseledning för att underhålla en trollbunden publik.

Publiken bevittnar inte bara det ”övernaturliga” men får även chansen att delta i händelserna tillsammans med värden i denna häpnadsväckande föreställning. Ingenting är uppgjort i förväg och det finns inga medhjälpare i publiken – allt händer live och du får vara med om du vill! Alla tappar hakan, flämtar och undrar – hur är det möjligt? Kommer andarna tillbaka? Är det här på riktigt? Nej, det är bara en show…eller?

Bäst Före, en föreställning av och med Henrik Widegren

Bäst före – En föreställning om åldrande och vad vi kan göra åt det.

Två dagar innan Henrik fyllde 50 damp det ner ett brev från Region Skåne. Hans första tanke var att hans arbetsgivare ville gratulera honom på födelsedagen. Men nej, det var ett erbjudande om provtagning för prostatacancer… Sen hörde andra aktörer av sig. De ville berätta om effektiv tandblekning, hjälpande synkorrigering och hur slapp hud motverkas på bästa sätt.

I media, på middagar och kring fikabordet avhandlas rynkor, ålderstecken och motmedel med stort engagemang. Aldrig har träningstips, krämer och kost för att fördröja åldrande varit så hett. Men varför tänker vi så mycket på ålder? Vad händer egentligen med kroppen när vi blir äldre? Kan vi verkligen göra något åt det? Och är 70 det nya 20?

Med prat, humor och sång förklarar Fråga Lund-läkaren Henrik Widegren hur sex, drugs and rock’n’roll förvandlas till sex, mediciner och läkarrock. Ålderskriser behandlas bäst med glädje!